ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΡ. ΚΑΜΑΡΟΣ

Όταν απολαμβάνουμε μια θεατρική παράσταση, σκεφτήκαμε πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται για να υλοποιηθεί και να πούμε πως η παράσταση ήταν όμορφη; Επί σκηνής βλέπουμε τους ηθοποιούς, τους χειροκροτούμε ή τους επικρίνουμε για το παίξιμό τους.

Για να γίνει μια παράσταση συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι, ο σκηνοθέτης, ο σκηνογράφος, ο ενδυματολόγος, ο μουσικός, ο φωτιστής, ο τεχνικός σκηνής, και πάνω απ’ όλους ο ηθοποιός.

Μεγάλη συμβολή έχει στη σωστή παρουσίαση ενός έργου η σκηνογραφία, η τέχνη της δημιουργίας σκηνικών, που μας βοηθάει να φαντασθούμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε να δούμε, να αισθανθούμε το χώρο και το χρόνο, όπου διαδραματίζεται το έργο. Πάρα πολύ δύσκολη τέχνη που απαιτεί γνώσεις ποικίλες, φαντασία πλούσια και επινοητικότητα, για να κάνει το θεατή, όταν ανοίγει η αυλαία, να χειροκροτήσει προτού μιλήσουν οι ηθοποιοί, σύμφωνα πάντοτε με τους οραματισμούς του συγγραφέα και το πνεύμα του σκηνοθέτη.

Ο Δημήτριος Καμαρός δεν ήταν ηθοποιός, έχει όμως έντονη την παρουσία του στο πίσω μέρος της σκηνής, τα παρασκήνια, και ευρύτερα στην καλλιτεχνία, βάζοντας τη σφραγίδα του στη διάσωση και προαγωγή του λαϊκού μας πολιτισμού.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΜΑΡΟΣΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ΚΑΜΑΡΟΥΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΚΑΝΕΛΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣΓεννήθηκε στην Αγιάσο στις 9 του Μάρτη το 1934. Πατέρας του ο υλοτόμος Χαράλαμπος Καμαρός και μητέρα του η Αρτεμισία το γένος Μουτζουρέλη. Ο παππούς του Δημήτριος Καμαρός, επίσης υλοτόμος. Ο προπάππους του Στυλιανός Σκανέλης ήταν κι αυτός ξυλογλύπτης. Η τύχη το έφερε να κάνει και πεθερό μαραγκό, το Γεώργιο Κοντό από το Ακράσι.

Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο μέσα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου. Η οικογενειακή του παράδοση αλλά και η εσωτερική του παρόρμηση τον ώθησαν να στραφεί στη σμίλευση του ξύλου, της καστανιάς και ιδιαίτερα της καρυδιάς, με τα οποία είχε καθημερινά επαφή λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, αλλά και των θείων του. Στην αρχή, σε ηλικία 13 ετών, εμαθήτευσε ως «τσιρακέλ» κοντά σε μαραγκούς του χωριού μας που έκαναν ξύλινες κατασκευές σπιτιών. Οι δύσκολες μετακατοχικές συνθήκες του εμφυλίου τον ανάγκασαν να διακόψει τη φοίτησή του στο Γυμνάσιο.

Slide6Slide8

Ανήσυχο πνεύμα, σε ηλικία 17 ετών στήνει έναν πάγκο μαραγκού στο ξυλεμπορικό μαγαζί του πατέρα του, πιο κάτω απ’ το Ηρώο, και στη συνέχεια ανοίγει δικό του εργαστήριο στο στενό του Καλφαγιάννη. Γίνεται πλέον μάστορας και μαθητεύουν κοντά του και «τσιράκια». Πρωτοασχολήθηκε με την κατασκευή μουσικών οργάνων και επίπλων σε τμήματα των οποίων σκαλίζει σχέδια, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα. Αυτή είναι η πρώτη πορεία του.

Slide7Slide9

Το 1956 πηγαίνει στο στρατό. Υπηρετεί ως λοχίας σε διάφορα μέρη, κυρίως όμως στη Θεσσαλονίκη στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου απ’ όπου απολύεται αρχές του 1958. Πίσω πάλι στην Αγιάσο. Δύσκολα χρόνια. Πρέπει να πιάσει απ’ την αρχή. Σκέπτεται πως θα ήταν καλύτερα να πάει πίσω στη Θεσσαλονίκη να δουλέψει.

Slide10Slide12

Φαίνεται πως οι γονείς τον μετέπεισαν και παραμένει στο χωριό ανοίγοντας άλλο μεγαλύτερο εργαστήρι λίγο πιο πάνω απ’ το σημερινό και αρχίζει εκ νέου την οργάνωση της δουλειάς του. Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη Γιαννούλα Κοντού απ’ το Ακράσι, κόρη μαραγκού.

Slide14Slide16

Αρχίζουν δυο δρόμοι παράλληλοι, δημιουργικοί. Ο ένας ο επαγγελματικός. Το 1960 μεταφέρεται στο σημερινό μεγάλο εργαστήρι. Ανασυντάσσεται και αξιοποιεί τις πρωτοποριακές του εμπνεύσεις στην ξυλογλυπτική κυρίως. Η φήμη του ξεπερνά τα όρια του νησιού και τα έπιπλά του ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάνοντας σχεδόν το γύρο του κόσμου.

Slide15

Κοντά του μαθήτευσαν οι περισσότεροι σημερινοί νέοι ξυλογλύπτες, γύρω στους εκατό.

Στην πορεία επεκτείνει την επιχείρηση με τη συνεργασία δύο μαθητών του. Προμηθεύονται πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την καλύτερη ποιότητα των ξυλόγλυπτων επίπλων και παράλληλα τη διασφάλιση της αξίας του χειροποίητου.

Slide18Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κοντά του μαθήτευσε και δούλεψε και η γυναίκα του απ’ το 1958 μέχρι το ’80 και ο γιος του Χαράλαμπος (Μπάμπης), που απ’ τα μαθητικά του χρόνια, στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με την τέχνη του πατέρα του και μετά από την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση, απασχολείται αποκλειστικά μ’ αυτήν. Μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα του ανέλαβε ο ίδιος την όλη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Ο άλλος παράλληλος δρόμος είναι ο οικογενειακός.

Ο Δημητρός ευτύχησε να κάνει σύντροφό του μια εξαίρετη σύζυγο, τη Γιαννούλα. Κοντά του σε όλες τις στιγμές, καλές και κακές, του γέννησε ένα γιο τον Μπάμπη και μια κόρη την Ειρήνη. Του σπούδασαν, τους πάντρεψαν και σήμερα νιώθουν πανευτυχείς καμαρώνοντας τα εγγόνια τους.

Slide19

Για τον ίδιο και το έργο του έχουν γίνει εκτενείς αναφορές σε αρκετές εφημερίδες (ΤΑ ΝΕΑ 27/8/2012) και περιοδικά (ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, Ιούλιος 1995). Ακόμα και από Πανεπιστήμια όπως το ερευνητικό πρόγραμμα «Κιβωτός του Αιγαίου» καθώς κα σε αρκετά τοπικά διαφημιστικά φυλλάδια, το διαδίκτυο και διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές.

Κλείνοντας το βιογραφικό του Δημήτρη Καμαρού συμπεραίνουμε πως με την τέχνη του και το επαγγελματικό του ήθος διασώζει το λαϊκό μας πολιτισμό και προάγει την παράδοση του τόπου μας σεβόμενος το παλιό και ακολουθώντας παράλληλα την εξέλιξη της εποχής μας. Και το πιο σημαντικό: Με την τέχνη της ξυλογλυπτικής δημιουργεί προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη της Αγιάσου καθιερώνοντας και προάγοντας την Αγιασώτικη ξυλογλυπτική, ταξιδεύοντας σ’ όλα τα πλάτη της γης, Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, απ’ το ναό του Αγ. Γεωργίου στη Χάλκη και στο Πατριαρχείο μέχρι τη Ζιμπάμπουε της Αφρικής.

Slide27Slide32bSlide28aSlide28bSlide28cSlide29a

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Slide36
«Αρραβωνιάσματα» του Δημήτρη Μπόγρη

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η καλλιτεχνική φύση του Δημήτρη Καμαρού ζητούσε τρόπο έκφρασης σε κάποιο χώρο κοινό, πέραν του μικρού εργαστηρίου του.

Ακολούθησε αραιά το θείο του Παναγιώτη Μουτζουρέλη, δάσκαλο, τα βράδια στο παλιό Αναγνωστήριο, όπου εκεί το περιβάλλον ήταν καλλιτεχνικό με συζητήσεις και προετοιμασίες για θέατρο, χορωδίες, μουσικοφιλολογικές βραδιές.

1954. Ο αείμνηστος δάσκαλος Χριστόφας Χατζηπαναγιώτης διέβλεψε την καλλιτεχνική φύση του νεαρού Δημήτρη και τον παρακίνησε να βοηθήσει στο ανέβασμα των θεατρικών παραστάσεων μαζί με φίλους άλλους όπως το Μιχάλη Χριστοφαρή, Προκόπη Κουτσκουδή, Νίκο Τσεσμελή, το Στρατή Χατζηπαναγιώτη.

Στις 21 & 22 Μαΐου το Αναγνωστήριο παρουσίασε το ηθογραφικό δράμα του Δημήτρη Μπόγρη «Αρραβωνιάσματα» και την κωμωδία του Νίκου Λάσκαρη «Το κοκαλάκι της νυχτερίδας», με σκηνοθεσία Χριστόφα Χατζηπαναγιώτη.

Εδώ γίνεται το πρώτο βάπτισμα του Δημήτρη. Παίζει το ρόλο του γκαρσόν αλλά περισσότερο συμμετέχει στα σκηνικά με την κατασκευή μιας πανέμορφης κληματαριάς, που απέσπασε το θαυμασμό όλων. Καθιερώνεται πλέον τακτικό μέλος της θεατρικής ομάδας του Αναγνωστηρίου και ο «Δάσκαλος» Χριστόφας Χατζηπαναγιώτης καυχιέται πως αποκάλυψε ένα μεγάλο ταλέντο στη σκηνογραφία.

Την ίδια χρονιά 1954, στις 25 Ιουλίου και 13 Αυγούστου το Αναγνωστήριο ανεβάζει τη γνωστή ηθογραφία «Τι να τα κάνω τα καλά» του Χριστόφα παπα-Κανιμά στον υπαίθριο θερινό κινηματογράφο «Όασις» στο χώρο του Κήπου της Παναγίας σε σκηνοθεσία του Χριστόφα Χατζηπαναγιώτη και σκηνογραφία του Δημήτρη Καμαρού. Η ηθογραφία επαναλήφθηκε στο θέατρο της Λεσβιακής Εκθέσεως μέσα στο προαύλιο του Γυμνασίου Μυτιλήνης σε τρεις παραστάσεις με την ευκαιρία της οργάνωσης της Γ’ Εμποροπανηγύρεως.

Slide46
Μακέτα «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας»

Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 1955 παρουσιάστηκε για μια ακόμη φορά απ’ το Αναγνωστήριο το δραματικό ειδύλλιο του Δημ. Κορομηλά «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας», με σκηνοθεσία Χριστόφα Χατζηπαναγιώτη και σκηνογραφία του Δημήτρη Καμαρού και Μιχάλη Χριστοφαρή (Καμπά).

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική και κολακευτική η αναφορά στους παραπάνω που κάνει ο τότε πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Μιλτιάδης Σκλεπάρης στον πρόλογό του πριν την παράσταση.

Ανάμεσα στα άλλα λέγει: «Είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων οι κ.κ. Μιχαήλ Χριστοφαρής ή Καμπάς και Δημήτριος Καμαρός που κατόρθωσαν με το ανήσυχο και δαιμόνιο μυαλό τους να φιλοτεχνήσουν τον σκηνικόν διάκοσμον της παραστάσεως χωρίς την καθοδήγηση και υπόδειξη κανενός και χωρίς να έχουν ασχοληθεί άλλη φορά προς τούτο. Κείνο όμως που προκαλεί τον θαυμασμό και την έκπληξη όλων μας είναι ο μεγάλος τεχνικός πλάτανος που συναρμολογείται σε βαλίτσα και η τεχνητή βρύση με το μπόλικο τρεχούμενο νερό που σε λίγο θα δείτε και θα θαυμάσετε και σεις. Τα παιδιά αυτά είναι εύρημα και ένας μεγάλος θησαυρός για το Αναγνωστήριο στις καλλιτεχνικές του εξορμήσεις…»

Σε ερώτησή μου ποιο ήταν το μυστικό αυτής της σκηνογραφικής επιτυχίας μου απάντησε: «… Αυτό που έκαμα έπρεπε να το κάνω σωστά. Το κουβεντιάζαμε με το φίλο μου Μιχάλη και ξεκινούσαμε με την κατασκευή πρώτα μιας μακέτας και προχωρούσαμε σε συνεργασία με το σκηνοθέτη στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Δεν υπήρχαν τα σημερινά υλικά και τα μηχανικά μέσα. Έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα φτιάξουμε και να κρεμάσουμε την αυλαία να ανοιγοκλείνει. Τον πλάτανο με τα φύλλα αλλά και τα βούτλα στον κορμό, το νερό να τρέχει. Τα υλικά των σκηνικών ήταν από χαρτιά και κόλες, ακόμα και τα φύλλα των δέντρων. Πίστευα πως τα σκηνικά πρέπει να μένουν στο μέλλον, γιατί είχανε πάνω τους δουλειά και μεράκι. Δυστυχώς δεν έμεινε τίποτα».

Παράλληλα με το Αναγνωστήριο ο Γυμναστικός Σύλλογος Αγιάσου «ΟΛΥΜΠΟΣ», που στην αρχή ήταν παράρτημα του Αναγνωστηρίου, απ’ τη δεκαετία του ’30 ανέβαζε θεατρικές παραστάσεις με σκηνοθεσία κυρίως του Ηλία Μακρέλη ή Ψυρκούδη. Σ’ αυτές τις παραστάσεις έπαιρναν μέρος και ερασιτέχνες του Αναγνωστηρίου.

Έτσι το 1956, 6 Μαρτίου από Ερασιτεχνικό Παράρτημα του Γυμναστικού Συλλόγου ΟΛΥΜΠΟΣ ανέβηκε το Μουσικό Κωμειδύλλιο του Δ. Κόκκου: «Η λύρα του γερο-Νικόλα» με σκηνοθεσία του Ηλία Ψυρκούδη και κατασκευαστές σκηνικών το Δημ. Καμαρό και Μιχάλη Χριστοφαρή.

Slide51
«Η λύρα του γερο-Νικόλα»

Το έργο πλαισιώθηκε στο τέλος με ένα σκετσάκι επιθεωρησιακό «Το 7 Τραμ» με τους ίδιους σκηνογράφους. Τα σκηνικά εξέπληξαν τους πάντες. Τότε είχαν έρθει στην Αγιάσο για να παρουσιάσουν ένα θεατρικό τους έργο οι γνωστοί μας μεγάλοι κωμικοί Μίμης Φωτόπουλος και Ντίνος Ηλιόπουλος. Χρησιμοποίησαν αυτά τα σκηνικά και εδώ και στο Σανατόριο που παρουσίασαν το έργο τους. Στο τέλος φεύγοντας πήραν το σκηνικό απ’ το «7 Τραμ» μαζί τους στην Αθήνα εκτιμώντας την πρωτοτυπία και την ευρηματική κατασκευή.

Slide52

Στις 18 Μαρτίου 1958 ο Γυμναστικός Σύλλογος «ΟΛΥΜΠΟΣ» σε σκηνοθεσία πάλι του Ηλία Ψυρκούδη ανεβάζει το έμμετρο δράμα «Ο Κουρσάρος» του Πολύβιου Δημητρακοπούλου με μηχανικό σκηνής το Δημήτρη Καμαρό.

Slide53
Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ

Απ’ το 1959 ο Δημήτρης θα απέχει ως πρωταγωνιστής σκηνογράφος απ’ τις θεατρικές παραστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σε κάθε κάλεσμα δεν τρέχει να βοηθήσει και να δώσει λύσεις, ιδιαίτερα σε δύσκολες κατασκευές, σε έργα του Αναγνωστηρίου αλλά και του Δημοτικού Σχολείου. Έτσι τον βλέπουμε το 1964 να βοηθάει τον αείμνηστο Χαράλαμπο Πανταζή στη σκηνογραφία της κωμωδίας του Δημ. Ψαθά «Οι Μικροί Φαρισαίοι».

Το 1967 βοηθάει στο γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Δημ. Κορομηλά «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» που ξαναπαίχτηκε.

Το 1981 ανέλαβε με έπιπλα τη διακόσμηση της παράστασης του κοινωνικού δράματος του Γιώργου Σκούρτη «Οι Νταντάδες».

Slide58
«Οι Νταντάδες»

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα παρασκηνιακής μόνο βοήθειας και πρόθυμης συνεργασίας με το Αναγνωστήριο, όποτε του ζητείτο, θα τον δούμε πάλι περισσότερο ενεργό συνεργάτη το 1999.

Στις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου οσίου Αγάθωνος, στο ναΰδριο της Ζωοδόχου Πηγής και στη συνέχεια στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου έγινε τιμητική εκδήλωση για τη δεκάχρονη αρχιερατεία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβου Φραντζή. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το ιστορικοθρησκευτικό έργο του Αντώνη Μηνά «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ», ειδικά γραμμένο για τις προηγούμενες εκδηλώσεις. Και εδώ την κατασκευή των σκηνικών ανέλαβε ο Δημ. Καμαρός με το Μιχάλη Χριστοφαρή που είχε έρθει για διακοπές από την Αυστραλία και τη σκηνογραφία ο Τάκης Καμπουρέλης, ενώ οι ζωγραφιές των ταμπλό ήταν του Χαράλαμπου Πανταζή. Μεγάλη επιτυχία είχαν οι απομιμήσεις των κειμηλίων που έφερε ο Αγάθωνας και κατασκεύασε ο Δημ. Καμαρός.

Slide60
«ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ»

Το ίδιο έργο παίχτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1999 στην Πάτμο στο πλαίσιο της 12ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, και στις 12 Αυγούστου 2006, πάλι στην Αγιάσο στο πλαίσιο πανηγυρικών εκδηλώσεων που ήταν αφιερωμένες στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων απ’ την ανέγερση του δεύτερου ιερού ναού του Προσκυνήματος της Παναγίας μας. Την επιμέλεια των σκηνικών είχε πάλι ο Δημ. Καμαρός.

Η συνέχεια είναι αδιάλειπτη σε σκηνική συμμετοχή:

Slide66
2000 ΕΙΡΗΝΗ – ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ απ’ την παιδική σκηνή
Slide69
2002 ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ απ’ την πειραματική σκηνή
Slide68
2003 ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ του Αριστοφάνη απ’ την παιδική σκηνή
Slide67
2003 ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΜΑΥΡΟΙΣ του Δημ. Ψαθά
Slide71
2004 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΑ… επιθεώρηση του Αντώνη Μηνά
Slide68
2005 Ο ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ απ’ την παιδική σκηνή
Slide73
2005 ΓΙΟΡΤΗ Τ’ ΑΧΝΟΥ καρναβαλική επιθεώρηση
Slide74
2007 ΡΑΝΤΙΒΟΥ ΣΤΑ ΚΑΘ’ΣΤΑ καρναβαλική επιθεώρηση
Slide75
2012 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔ. ΕΛΥΤΗ με την παιδική ομάδα της Ειρήνης Μουτζουρέλη
Slide76
2014 ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ καρναβαλική επιθεώρηση

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ

Οι καλλιτεχνικές του εμπνεύσεις και η διάθεσή του για ανιδιοτελή προσφορά δεν ήταν δυνατόν να λήψουν απ’ την καλύτερη παρουσίαση των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου. Με χαρά δέχτηκε να οριστεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσείου και να βάλει κι εκεί τη σφραγίδα του, ανασυγκροτώντας τους χώρους και στήνοντας ζωντανές εικόνες παλιών επαγγελμάτων και οικογενειακών συνηθειών, πάντα πιστός στην παράδοση.

Slide77Slide79

Slide81Slide82

Slide80

Slide78

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Ασχολήθηκε με το αγιασώτικο καρναβάλι συμμετέχοντας στην κατασκευή των σκηνικών από τη δεκαετία του ’50, που ο Ανανίας χρησιμοποίησε.

Slide83

  • 1949 στο Χάνι με τον όμιλο της Περικεφαλαίας
  • 1971 ΙΝΔΟΣ ΦΑΚΙΡΗΣ
  • 1972 ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΓΕΝΗΣ
  • 1978 ΝΑΣΤΡΑΝΤΙΝ ΧΟΤΖΑΣ
  • 1980 ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΟΜΕΪΝΙ-Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΧΗ
  • 1987 ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ … ΑΓΕΡΑ
  • 2000 ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΤΡΑΒΕΣΤΙ
  • 2008 ΜΑΚΑΚΙΣΤΑΝ
  • 2011 ΤΑ ΟΡΝΙΑ

Για την προσφορά του Δημ. Καμαρού στο Καρναβάλι ο Καρναβαλικός Σύλλογος «ΣΑΤΥΡΟΣ» τον κήρυξε επίτιμο μέλος.

Slide93

Ακόμη μαζί με το γιο του Χαράλαμπο, άξιο συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης, προσέφεραν αρκετά και πρωτότυπα ξυλόγλυπτα κομμάτια τους για τον εμπλουτισμό του Καρναβαλικού Μουσείου του Δήμου και συνέδραμαν στην καλύτερη παρουσίαση των καρναβαλικών εκθεμάτων. Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά είναι έργα δικά τους, απ’ αυτά που κατασκεύασαν κατά καιρούς στα καρναβαλικά συγκροτήματα.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΑΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Είναι σίγουρο πως οι καταβολές που σέρνουμε μέσα μας, όσο κι αν μείνουν κρυμμένες έρχονται κάποτε να ξυπνήσουν και να εκδηλωθούν.

Slide97
Παπαχαραλάμπους

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δημήτρης Καμαρός έχει στενή σχέση με την εκκλησία και μεγάλη προσφορά. Προπάππος του ο Χαράλαμπος Κουρούς, μετονομάσθει Παπαχαραλάμπους, και η γιαγιά του, μοδίστρα που έραβε ιερατικά άμφια τον προόριζε για την εκκλησία, γι’ αυτό και τον φώναζε «παπαδέλ’».

Ήταν πάντοτε πρόθυμος να βοηθάει στα εξωκλήσια αφιλοκερδώς. Το 1947 χτιζόταν το εκκλησάκι στον Προφήτη Ηλία, βοήθησε με την παρέα του, και όταν ο τότε Δεσπότης Ιάκωβος ο Α’ ήθελε να δει πώς ήταν το κτίσμα, μια και δεν μπορούσε να ανεβεί επάνω, ο Δημ. Καμαρός έφτιαξε τη μακέτα και την παρουσίασε στο Δεσπότη. Τότε δε, καρφώσανε και δυο σανίδες και κάνανε τον πρώτο ξύλινο σταυρό για να φαίνεται από μακριά.

Ένα πολύ ωραίο προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Ταξιάρχη στο Καστέλι στο παλιό εκκλησάκι είχε κατασκευάσει το 1949, το οποίο δυστυχώς χάθηκε ή εκλάπη μετά την ανακαίνισή του το 1960.

Επίσης εντυπωσίασε η έμπνευσή του να φτιάξει το 1948 ένα περιστέρι με ανοιχτά τα φτερά που θα υποβάσταζαν το Ιερό Ευαγγέλιο στην Ωραία Πύλη της Παναγίας και θα ήταν κινητή κατασκευή.

Είναι χαρακτηριστική η αποκάλυψη που έκανε, όταν πήρε στο μαγαζί του το παλιό παγκάρι στο ναό της Παναγίας να το επισκευάσει, και κάτω απ’ τη λεία βαμμένη επιφάνεια, απ’ τη μέσα πλευρά, βρήκε καταπληκτικά ξυλόγλυπτα που ήταν κομμάτια απ’ το παλιό καμένο τέμπλο της Παναγίας. Τα συναρμολόγησε δημιουργώντας τις ξυλόγλυπτες σκηνές που βλέπουμε σήμερα στην πρόσοψη και το πλάι του παγκαριού.

Slide103

Ο σημερινός Επιτάφιος της Παναγίας και της Αγ. Τριάδος είναι επίσης έργα του Δημ. Καμαρού, καθώς και η Φάτνη των Χριστουγέννων, ο ξύλινος κεντρικός πολυέλαιος, κατασκευή και τάμα του από προσωπική περιπέτεια υγείας που είχε.

Το έργο όμως που θα μείνει στην ιστορία, γιατί αποτελεί μια ζωντανή πραγματικότητα, είναι στη Ζωοδόχο Πηγή. Θα θυμούνται οι παλιότεροι πώς ήταν ο χώρος, πώς είναι σήμερα και τί θαυμασμό αποσπά απ’ τους χιλιάδες επισκέπτες! Και επειδή έζησα από κοντά αυτήν την προσπάθεια εδώ και δεκαεπτά χρόνια, καταθέτω πως είναι ο μπροστάρης αυτού του δημιουργήματος και φέρνει τη σφραγίδα του. Δείχνει την επιμονή του να μην κάνει πίσω, να βρει χορηγούς, δωρητές και συμπαραστάτες, να αγοραστεί το διπλανό οικόπεδο, να γίνουν όλες οι κατασκευές με μεράκι και γνώση, σεβόμενος την ιερότητα του χώρου, την παράδοση και το περιβάλλον. Σ’ αυτό τον βοήθησε και όλη η οικογένειά του.

Slide109Slide112

Τέλος η πιο πρόσφατη προσφορά του είναι η κατασκευή βρύσης στο δρόμο προς τον Ταξιάρχη στο Καστέλι στη μνήμη των γονιών του και των πεθερικών του.

Slide116

Αυτή είναι εν ολίγοις η υπερεξηντάχρονη πορεία του Δημήτρη Καμαρού, έτσι όπως της είδα μέσα από γραπτές και προφορικές πηγές, μέσα από έργα ζωντανά που θα μείνουν στην ιστορία.

Άριστος καλλιτέχνης, άριστος οικογενειάρχης, καρτερικός και επίμων στην επίτευξη των στόχων του, πάντα πρόθυμος για ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά, πάνω απ’ όλα άνθρωπος και καλός φίλος.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ 2014

Από το 1962 που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου ξεκίνησε από το 2006 να γιορτάζει αυτή τη μέρα οργανώνοντας στο θέατρό του εκδήλωση δομημένη σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος τιμά παλιούς εν ζωή ευρισκόμενους Αγιασώτες ερασιτέχνες του θεάτρου με ευρύτερη προσφορά στον πολιτισμό και στο δεύτερο μέρος παρουσιάζει μια θεατρική παράσταση. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου θα γιορταστεί το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014, στις 7 μμ. Στο πρώτο μέρος θα προλογίσει ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Κλεάνθης Κορομηλάς κάνοντας μια σύντομη αναφορά στη συμβολή του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού θεάτρου, θα ακολουθήσει η ανάγνωση από τη Γιώτα Μαϊστρέλλη του φετινού μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου που έγραψε ο Νοτιοαφρικανός θεατρικός συγγραφέας BrettBaileyκαι στη συνέχεια θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι ερασιτέχνες Κατίνα Μαγλογιάννη-Βουρλή, Λευτέρης Παν. Καμπιρέλλης και Δημήτρης Χαρ. Καμαρός, για τους οποίους θα μιλήσουν η Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής και ο Κλεάνθης Κορομηλάς, αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του Αναγνωστηρίου θα παρουσιάσει το δραματοποιημένο παραδοσιακό παραμύθι «Κάποτε ριζώνουν και τα λόγια» σε σκηνοθεσία Ευγενίας Τσιχλιά και Παναγιώτας Μαϊστρέλλη. Παίζουν τα παιδιά: Αλεντά Αθανασία, Αλεντά Μαριάνθη, Ανέμου Μύρτα, Αργύρα Ουρανία, Κουντουρέλλη Δήμητρα, Κουντουρέλλη Σαπφώ, Μπαμπάκου Παναγιώτα, Ορφανού Νεφέλη, Πατσέλη Ζωή, Πατσέλης Παναγιώτης, Ρουμένοβα Αννίτα, Ρούσσα Θεοδώρα, Σκορδά Σοφία, Σκορδάς Στέλιος, Τόρα Σάρα. Η εκδήλωση θα κλείσει με τη βράβευση των τιμώμενων (θα τους απονεμηθούν αναμνηστικές πλακέτες και τιμητικά έπαθλα).

προγραμμα μεσα 2014

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2014

Το πρόγραμμα των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων της Αποκριάς στην Αγιάσο θα είναι το εξής:

Την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 στις 10 π.μ., στο πλαίσιο των σχολικών αποκριάτικων εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Αγιάσου, θα εκφωνηθούν οι μαθητικές σάτιρες «Της αξιολόγησης το κάγκελο» από τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου (Σάτιρα: Γιάννης Αργύρας, Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Μαρία Πετεινέλη. Εκφωνούν: Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Μαρία Πετεινέλη, Γιάννα Καρακωνσταντή, Δημήτρης Λιγιέλης, Ραφαήλ Ανδρεαδέλης, Αντώνης Ασβεστάς, Γιάννης Καμπιρέλης, Στρατούλα Αξιομακάρου) και «Γη πλημμύρα» από τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου (Σάτιρα: Γεωργία Κουτσκουδή-Βουρλή, Μαρία Μαγλογιάννη, Κατερίνα Κουτσκουδή-Βουρλή, Κλεονίκη Πετεινέλη. Εκφωνούν: Γεωργία Κουτσκουδή-Βουρλή, Μαρία Μαγλογιάννη, Στράτος Λινάρδος, Δημήτρης Βαρβάκης).

12666711254_86f19d0731_b

Το Σάββατο, 1η Μαρτίου 2014, το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» θα παρουσιάσει σε δυο συνεχόμενες παραστάσεις (6 μμ και 8 μμ) την καθιερωμένη καρναβαλική του επιθεώρηση που φέτος θα έχει τίτλο «Φως στο τούνελ!». Η γενική οργανωτική επιμέλεια είναι του Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή. Τα κείμενα του Αντώνη Μηνά. Η σάτιρα των Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή, Στρατή Βεγιάζη, Αντώνη Μηνά. Η σκηνοθεσία της Μαρίας Αϊβαλιώτου. Τα σκηνικά των Λευτέρη Καμπιρέλη, Αστρίτ Τζιόκα, Δημήτρη Χατζηγιάννη, Δημήτρη Καμαρού. Βιντεομοντάζ: Δημήτρης Κλ. Κορομηλάς, Θάλεια Βεγιάζη. Πρόγραμμα – Γραφιστικά: Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή. Μουσική: Κώστας Ζαφειρίου. Τεχνική στήριξη: Δημήτρης Π. Κορομηλάς, Προκόπης Μαϊστρέλης. Εκφωνούν: Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς, Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, Στρατής Β. Τοπαλής. Στα παρακάτω σατιρικά μονόπρακτα παίζουν: Πιρκουλιάπης (Βασίλης Βερδούκας, Παναγιώτης Μ. Λαλάς, Χρίστος Κουφέλος, Μαρία Χατζηχρυσάφη). Κ’στόδουλους Χλουρός (Μιχάλης Ασλάνης). Τα όρνια (Δημήτρης Β. Μαϊστρέλης, Ανδρονίκη Πολυπάθου, Βασίλης Βερδούκας, Δήμητρα Γεωργαντή, Παναγιώτης Λημναίος, Μιχάλης Κουτσκουδής – Βουρλής, Μαρία Πετεινέλη). Τελωνείο Μυτιλήνης (Στρατής Μαγλογιάννης, Θάλεια Βεγιάζη, Ραφαήλ Κουδουνέλης, Δήμητρα Μπουγατσά, Γιώργος Τσορβάς, Χρίστος Κουφέλος, Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Κατερίνα Λεβέντη, Παναγιώτης Λημναίος, Χρίστος Κλήμος, Μαρία Αϊβαλιώτου, Μαρία Πετεινέλη). Pretty Bra (Μαρία Αϊβαλιώτου, Ελένη Βουλγαρέλη, Γιάννης Ανδρικού). Φως στο τούνελ! (Χαρίλαος Αϊβαλιώτης, Μαρία Αϊβαλιώτου, Χρίστος Κλήμος).

12666360723_c5bdca4c14_z

Το επόμενο διήμερο ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο Σάτυρος» διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Την Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014, στις 3:30΄ μμ, στο Καμπούδι όμιλος μεταμφιεσμένων γυναικών θα τραγουδήσει τα παραδοσιακά αθυρόστομα τριψίματα και μετά θα παρουσιαστεί το καρναβαλικό συγκρότημα «Αδάμ και Εύα». Σάτιρα: Δημήτρης Τζαννής. Σκηνικά: Χρίστος Κουφέλος, Δημήτρης Ψαρρός, Δούκας Γουγουτάς, Γιάννης Καμπιρέλης, Ηλίας Χατζέλης, Παναγιώτης Κουλαξιζέλης, Παναγιώτης Λεβέντης, Γιάννης Χατζέλης, Μάριος Χαλέλης, Παναγιώτης Βασλάς, Νίκος Ψυρούκης, Ντόρης Ζεγκιολάρι, Γιώργος Λεβέντης, Μιχάλης Τζαννής. Ζωγραφική: Παναγιώτης Τζαννής, Δημήτρης Ψαρρός, Γρηγόρης Βαλαλάς, Ταξιάρχης Καρέτος, Δούκας Γουγουτάς. Εκφωνούν: Γιώργος Λεβέντης, Μαρίνος Κορομηλάς, Δημήτρης Π. Κορομηλάς, Ηλίας Χατζέλης, Παναγιώτης Κουλαξιζέλης, Παναγιώτης Λεβέντης, Ντόρης Ζεγκιολάρι, Θεόδωρος Χατζηχρυσάφης.

Την ίδια μέρα στις 5 μμ στην Πλατεία Αγοράς και εκτός προγράμματος εκδηλώσεων του «ΣΑΤΥΡΟΥ» θα εμφανιστεί το συγκρότημα «Γοι π’νασμέν’» των Βασίλη Βερδούκα, Παναγιώτη Μ. Λαλά. Χορηγοί του συγκροτήματος είναι οι Παναγιώτης Ν. Λεβέντης και Παναγιώτης Μ. Λαλάς. Σάτιρα ομαδική. Σκηνικά: Παναγιώτης Μ. Λαλάς, Παναγιώτης Καπάτος, Δημήτρης Κουταλέλης. Συμμετέχουν: Βασίλης Βερδούκας, Δημήτρης Κουταλέλης, Παναγιώτης Λαλάς, Στρατής Λεβέντης, Στρατής Α. Γυρέλης, Παναγιώτης Καραγιάννης, Γιώργος Γεωργαντής, Νίκος Παλιβάνης, Βασίλης Βασλάς, Αντώνης Λαλάς, Δημήτρης Βαρβάκης, Αριστείδης Βαρβάκης, Δημήτρης Χτενέλης, Θοδωρής Γαββές, Παναγιώτης Καπάτος, Χρίστος Ραδίκος, Στρατής Β. Κλήμος, Παναγιώτης Προκοπίου, Ματθαίος Καλατζής, Γιάννης Λούπος, Παναγιώτης Καμπιρέλης. Σαντουριέρης ο Μιλτιάδης Π. Λαλάς.

Στους επισκέπτες θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο.

Την Καθαρή Δευτέρα, στις 3:30΄ μμ, στην Πλατεία Δημαρχείου, θα παρουσιαστούν τα παρακάτω καρναβαλικά συγκροτήματα:

1)    Αγιάσου, έχ’ς ταλέντου. Σάτιρα: Γρηγόρης Μακαρώνης, Παναγιώτης Ζαροδημητράκης. Σκηνικά: Γρηγόρης Μακαρώνης, Παναγιώτης Ζαροδημητράκης, Γρηγόρης Βαλαλάς, Γιάννης Χατζέλης, Χρίστος Κουφέλος.  Σκηνογραφία: Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Ταξιάρχης Καρέτος. Εκφωνούν: Παναγιώτης Ζαροδημητράκης, Γρηγόρης Βαλαλάς, Κατερίνα Γούναρη, Ραφαήλ Κουδουνέλης, Χρίστος Κουφέλος, Δημήτρης Τσουκαρέλης, Ταξιάρχης Τσουκαρέλης, Σταυρούλα Χατζέλη, Γιάννης Χατζέλης, Βαγγέλης Χατζέλης, Αχιλλέας Μπουρλής.

2)    Καλάκαργια τσι ίτζιξι. Σάτιρα: Δημήτρης Τζαννής, Δημήτρης Ψαρρός, Γιώργος Λεβέντης. Σκηνικά: Γρηγόρης Βαλαλάς, Δημήτρης Ψαρρός, Δούκας Γουγουτάς, Νίκος Ψυρούκης, Παναγιώτης Κουλαξιζέλης, Γιώργος Λεβέντης, Χρίστος Κουφέλος, Γιάννης Χατζέλης. Ζωγραφική: Γρηγόρης Βαλαλάς, Ταξιάρχης Καρέτος, Δημήτρης Ψαρρός, Παναγιώτης Τζαννής, Δούκας Γουγουτάς, Γιάννης Χατζέλης. Εκφωνούν: Δημήτρης Ψαρρός, Στρατής Σ. Καμαρός, Γιώργος Λεβέντης, Μαρία Μαγλογιάννη, Ηλίας Χατζέλης, Μαρίνος Κορομηλάς, Νίκος Ψυρούκης.

3)    Η τρόικα στην Αγιάσο. Σάτιρα: Γιώργου Παπάνη. Σκηνικά: Γρηγόρης Μακαρώνης, Γιάννης Χατζέλης, Παναγιώτης Ζαροδημητράκης, Γρηγόρης Βαλαλάς. Ζωγραφική: Μιχάλης Κολοκοτρώνης, Ταξιάρχης Καρέτος. Εκφωνούν: Χρίστος Γεωργαντής, Παναγιώτης Β. Γυρέλης.

Στους επισκέπτες θα προσφέρονται δωρεάν ούζο και νηστίσιμα εδέσματα.

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΕ.Σ.Α.Μ

Tην Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 17:00-21:00 στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕ.Σ.Α.Μ.) του Αναγνωστηρίου Αγιάσου πραγματοποίησε σεμινάριο με δύο κορυφαίους δεξιοτέχνες και καταξιωμένους δασκάλους στο βιολί και στο κανονάκι, το Γιώργο Ψάλτη και τον Απόστολο Τσαρδάκα, αντίστοιχα. Το σεμινάριο παρακολούθησαν κυρίως φοιτητές του ΚΕΣΑΜ, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι μουσικοί, που παίζουν τα παραπάνω όργανα (βιολί – κανονάκι) ή αντίστοιχα συναφή π.χ. τοξωτά, όπως τσέλο και πολίτικη λύρα,. Μετά το πέρας της διδασκαλίας χορηγήθηκε πιστοποίηση παρακολούθησης του σεμιναρίου, υπογεγραμμένη από τους διδάσκοντες και τους υπευθύνους διοργανωτές.

P1090358P1090330