ΚΑΤΙΝΑ ΜΑΓΛΟΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΛΗ

Slide1Το λουλούδι, για να ανθίσει, θέλει το μπαξέ του, τα γόνιμα χώματα, τον ζωοδότη ήλιο, το ζωογόνο νερό. Στην ασκόλευτη και χέρσα γη δεν ανθίζουν λουλούδια, δεν γεννιέται ζωή. Έτσι και ο άνθρωπος, για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, για να καλλιεργηθεί και να αποδώσει καρπούς, χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον. Και η Αγιάσος ευτύχησε να έχει ένα τέτοιο καρπερό φυτώριο, που δεκαετίες τώρα δεν έπαψε να βγάζει φυντάνια διαλεχτά.

Είναι το Αναγνωστήριό της, το θησαυροφυλάκιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το «κρυφό σχολειό» της Τουρκοκρατίας, το ρογοβύζι που γαλούχησε γενιές ολόκληρες Αγιασωτών και που ακτινοβολεί το ανέσπερο φως του στο μετερίζι του λαϊκού μας πολιτισμού εδώ και εκατόν είκοσι χρόνια. Απ’ το μεγάλο λαϊκό μας σχολειό πέρασε και η Κατίνα Μαγλογιάννη-Βουρλή.

 

Slide3

Γεννήθηκε στην Αγιάσο στις 30 Σεπτεμβρίου 1944, λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Γερμανούς. Ήταν το πέμπτο παιδί της πολυμελούς αγροτικής οικογένειας του Ιωάννη Παναγιώτη Μαγλογιάννη και της Μαρίας το γένος Σπύρου Σαλαβάτη.

Slide4

Αδέρφια της ήταν η Αναστασία, η Σταυρούλα, ο Σταύρος, η Μερόπη που έζησε μόλις δυόμισι μήνες και ο Παναγιώτης. Οι εγκύκλιες σπουδές της ολοκληρώθηκαν με την αποφοίτησή της από το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου.

Από μικρή έδειξε τα εξαιρετικά φωνητικά της προσόντα. Γι’ αυτό και τη φώναζαν να ψέλνει στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας μαζί με την Αλίκη Ευστρατίου Μαϊστρέλη (Φασίτινα), που αργότερα μετανάστευσε και πέθανε στην Αμερική.

Slide6

Συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού τμήματος του Γυμναστικού Συλλόγου Αγιάσου «Όλυμπος», επί προεδρίας Στρατή Τζίνη, που σκοπό είχαν την οικονομική του ενίσχυση. Το 1961 πραγματοποιούν πολυπρόσωπη εντυπωσιακή παρουσία σε εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Παραμονή Φώτων του 1963 εξορμούν και πάλι στη Μυτιλήνη, για να πουν στους εκεί Αγιασώτες και στους Μυτιληνιούς τα παραδοσιακά κάλαντα.

Slide8

Δεν άργησε να μπει στους κόλπους του Αναγνωστηρίου, που σα στοργική μάνα είχε πάντα και για όλους ανοιχτή τη ζεστή αγκαλιά του. Στην πρώτη της εμφάνιση παίζει το ρόλο της Χρυσώς, δεύτερης κόρης της οικογένειας, στην ηθογραφία του παπα-Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά», που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 19 Μαΐου 1969, με σκηνικά του Χαράλαμπου Πανταζή και με τη συνοδεία της λαϊκής ορχήστρας των Γιάννη και Στρατή Σουσαμλή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αιολικού Μαΐου.

Slide10

Το 1969 εργάστηκε για δεκατέσσερις μήνες στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου «Η Θεομήτωρ» (τέως Πνευμαντόριο) στα πλυντήρια, αλλά σύντομα διέκοψε την εργασία της όταν δημιούργησε δική της οικογένεια και αφοσιώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της.

Στις 24 Απριλίου 1970 παντρεύτηκε το ράφτη Γεώργιο Ευστρατίου Βουρλή. Από το γάμο της απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Αθανασία, τον Ευστράτιο, τη Μαρία και τον Ιωάννη, από τα οποία μέχρι σήμερα ευτύχησε να κρατήσει στην αγκαλιά της δεκατρία εγγόνια!

Slide15

Επανέρχεται στο ερασιτεχνικό θέατρο ερμηνεύοντας το ρόλο της Ζαφειρούς στην οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Η γυναίκα του δρόμου», που έκανε πρεμιέρα στις 15 Φλεβάρη του 1970 στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου.

Slide16

Οι εισπράξεις θα πήγαιναν υπέρ της στέγης του Ιδρύματος και η παράσταση δόθηκε προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη Ξενοφώντα Καραπαναγιώτη. Η σκηνοθεσία ήταν του Χριστόφα Χατζηπαναγιώτη, η μουσική επιμέλεια του Πάνου Πράτσου, η μουσική των Γιάννη και Στρατή Σουσαμλή και η σκηνογραφία του Χαράλαμπου Πανταζή.

Slide18

Συμμετείχε ως κορυφαία χορωδιών σε πολλές ηχογραφήσεις παλιών παραδοσιακών τραγουδιών, που πραγματοποίησε κατά καιρούς το Αναγνωστήριο για την ηχητική καταγραφή τους σε μπομπίνες και κασέτες, αλλά και για τις ανάγκες των εκδηλώσεών του.

Την Κυριακή, 1η Αυγούστου 1982, μετέχει στη Χορωδία του Αναγνωστηρίου που τραγουδά παλιά παραδοσιακά τραγούδια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γιορτής Ούζου, που διοργανώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Επάνω Σκάλας Μυτιλήνης στην Παιδική Χαρά της περιοχής. Στις εκδηλώσεις αυτές το Αναγνωστήριο παρουσίασε και τα ηθογραφικά σκετς «Ζαμπνιές» του Στρατή Πολυδώρου Αναστασέλη και «Λιουλόγους» του Στρατή Παπανικόλα.

Slide20Στις 12 Αυγούστου 1983 κάνει πρεμιέρα η νέα ηθογραφία του Αντώνη Μηνά «Τα μη χειρότιρα», που ανεβαίνει στη σκηνή σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ραφαήλ Σουσαμλή, σκηνογραφία Μιχάλη Βίγλατζη και μουσική επιμέλεια Πάνου Πράτσου. Η Κατίνα υποδύεται τη συντέκνισσα Λιφτιρίγια. Το έργο παίζεται την ίδια χρονιά στο Πλωμάρι, στο πλαίσιο των ετήσιων Βενιαμινείων, και στην Καλλονή.

Slide21

Στις 12 και 13 Αυγούστου 1984 παίζει το ρόλο της μάνας Μαριάνθ’ς στην ηθογραφία του Αντώνη Μηνά «Τα σόγια», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Μάριου Ε. Παπαγεωργίου, σκηνογραφία του Χαράλαμπου Πανταζή και μουσική επιμέλεια και διδασκαλία του Πάνου Πράτσου. Παράλληλα είναι και η κορυφαία της χορωδίας του έργου, που διευθύνει ο αείμνηστος πρόεδρος του Αναγνωστηρίου. Η ηθογραφία ξαναπαίζεται στις 24 Αυγούστου 1984 στο Κάστρο της Μυτιλήνης.

Slide22

Στις 11 Αυγούστου 1985 είναι η γειτόνισσα Λέν’ στην ηθογραφική κωμωδία του Αντώνη Μηνά «Γ’ Ισότητα», που ανεβάζει το Αναγνωστήριο σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ραφαήλ Σουσαμλή και μουσική επιμέλεια Πάνου Πράτσου.

Το έργο παρουσιάζεται στις 2-8-1985 στην Αγία Παρασκευή, στις 4-8-1985 στο Μόλυβο, στις 17-8-1985 στο Κάστρο Μυτιλήνης, στις 21-8-1985 στη Γιορτή Ούζου Μυτιλήνης και στις 24-8-1985 στο Πλωμάρι. Μετέχει επίσης στην παραδοσιακή χορωδία του Αναγνωστηρίου.

Slide26

Συμμετείχε στη χορωδία που με τη συνοδεία της κομπανίας του Χαρίλαου Ρόδανου τραγούδησε στα εγκαίνια της μετατροπής του παλιού κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής Λέσβου σε Πολύκεντρο. Το 2004 ο Δήμος Αγίας Παρασκευής Λέσβου παραχώρησε τη χρήση του στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με σκοπό να δημιουργηθεί το σημερινό Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Slide28

Πολύ αργότερα πια, στις 7 Αυγούστου του 1994, συμμετείχε στην εκδήλωση «Η μουσικοχορευτική παράδοση της Αγιάσου (με αναβίωση της παλιάς ορχήστρας των φυσερών)», που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο κινηματοθέατρό μας, με τη γενική επιμέλεια του τότε Γενικού Γραμματέα και σημερινού μας Προέδρου, Κλεάνθη Κορομηλά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατόχρονα του Αναγνωστηρίου. Η ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε στις 4 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την οργάνωση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Αγιασωτών της Αθήνας.

Slide31

Τραγούδησε με την εφταμελή χορωδία του Αναγνωστηρίου, την οποία συνόδευσαν οι μουσικοί Χαρίλαος Ρόδανος (βιολί), Σταύρος Ρόδανος (λαουτοκιθάρα) και Κώστας Ζαφειρίου (σαντούρι), στο διπλό δίσκο «Μουσική παράδοση της Λέσβου. Μελίσματα στην Αγιάσο. Οι σκοποί της ψυχής μας», που ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1995 στο Αναγνωστήριο και εκδόθηκε από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγιασωτών της Αθήνας το 1996, με επιμέλεια κειμένων του Μιχάλη Κορομηλά.

Slide33

Μετέχει στη χορωδία και τραγουδά τη Σούσα, όντας η κορυφαία του χορού μαζί με τον Μεγαλέξαντρο Παναγιώτη Πατσέλη, στην αναβίωση του εθίμου της περικεφαλαίας στη μεγαλειώδη εκδήλωση «Μνήμες Καρνάβαλου», που παρουσίασε το Αναγνωστήριο στο κινηματοθέατρό του το Σάββατο της Αποκριάς, 20 Φεβρουαρίου 1999, η οποία σηματοδότησε την επάνοδο του Αναγνωστηρίου – ύστερα από 15 χρόνια απουσίας – στη συνδιοργάνωση των ετήσιων καρναβαλικών εκδηλώσεων με τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος».

Slide36

Τραγούδησε στην αναπαράσταση του αγιασώτικου γάμου, θεατρική – μουσικοχορευτική παράσταση σε κείμενα του Αντώνη Μηνά, που παρουσιάστηκε στην Πλατεία Δημαρχείου Αγιάσου στις 7-8-2004 στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Παραδοσιακών Μουσικοχορευτικών Σχημάτων Λέσβου, που συνδιοργάνωσε το Αναγνωστήριο Αγιάσου με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου και το Δήμου Αγιάσου υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Αιγαίου. Σημειώνουμε ότι η πρεμιέρα της παράστασης αυτής, αντίθετα με τα καθιερωμένα, είχε γίνει στο Μεσότοπο στις 30 Ιουλίου 2004.

Η χαρακτηριστική φωνή της έχει ακουστεί αρκετές φορές και μέσα από την Ελληνική Τηλεόραση και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα αγαπημένα παραδοσιακά μας τραγούδια (όπως το «Ανάθεμα τον αίτιο», τα «Κανάρια»), αλλά κυρίως με το μανέ του μπάλου.

Τον τραγούδησε για τις ανάγκες της δραματικής ερωτικής σειράς 16 επεισοδίων με τον τίτλο «Ταξίμ», παραγωγής 1993, που παρουσίασε το 2000 η ΕΤ1, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Αθανασίου και σενάριο της Κατερίνας Μαρινάκη, γυρίσματα της οποίας είχαν γίνει και στην Αγιάσο. Πρωταγωνιστούσαν οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Όλια Λαζαρίδου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος κ.ά. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στη σειρά αυτή φιλική συμμετοχή είχε και η ερασιτέχνισσα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα της Πειραματικής Σκηνής του Αναγνωστηρίου, Μαρία Αϊβαλιώτου, που υποδύθηκε την οικονόμο του σπιτιού.

Slide38

Τον ξανατραγούδησε στις 18 Ιουλίου 2008 για την εκπομπή της ΕΤ3 «Ο τόπος και το τραγούδι του», που επιμελήθηκε ο Γιώργης Μελίκης, με την ευκαιρία των γυρισμάτων που έγιναν στο χωριό μας για τη μουσικοχορευτική μας παράδοση.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2008, στην εκπομπή της ΕΤ3 «Ελλήνων δρώμενα» του Αντώνη Τσάβαλου με τον τίτλο «Το αχ και το αμάν», που ήταν αφιερωμένη στους μανέδες, πραγματοποιεί την τελευταία ως σήμερα τηλεοπτική της εμφάνιση, αποδίδοντας και πάλι το μανέ του μπάλου, που κάθε φορά δονεί τις χορδές της ψυχής μας και σκορπά ρίγη συγκίνησης…

Τα λουλούδια ανθίζουν την άνοιξη και μας μεθάνε με τις μοσχοβολιές τους. Κεντάνε πολύχρωμα σχέδια πάνω στον καταπράσινο καμβά της γης, ντύνουν νυφούλες τα δένδρα κι όταν χειμωνιάσει μαραίνονται και πεθαίνουν. Για να ξαναγεννηθούν όμως την επόμενη άνοιξη και να ξαναγράψουν τον αιώνιο κύκλο της ζωής. Και οι άνθρωποι είναι σαν τα λουλούδια. Ανθίζουν στα νιάτα, καρπίζουν στην ωριμότητα, μαραίνονται στα γηρατειά.

Slide41

Κληροδοτούν όμως στους απογόνους τους τους εκλεκτούς κρίκους της γονιδιακής τους αλυσίδας. Και όσοι μπήκαν στην κολυμπήθρα του Αναγνωστηρίου βάφτισαν αργότερα και μας τους νεότερους μέσα σ’ αυτή, μεταλαμπαδεύοντάς μας την άσβεστη φλόγα για την αγάπη στη λαϊκή παράδοση και εντάσσοντάς μας στην ατελεύτητη στρατιά των λαμπαδηδρόμων της.

Έτσι, μέσα απ’ την ατέρμονη αυτή σκυταλοδρομία, εξασφαλίζεται η επιβίωση και η διαιώνιση του λαϊκού μας πολιτισμού. Γιατί οι ζευγάδες φεύγουν, αλλά η σπορά μένει…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗΣ

Περιμένουμε τα σχόλιά σας!