ΜΥΡΤΑ ΑΜΑΝΙΤΟΥ

Η Μύρτα Αμανίτου ήταν ένας άνθρωπος με καλλιτεχνική διάθεση, με προοδευτικές αντιλήψεις, με φιλολογικά ενδιαφέροντα. Είχε δεχτεί την επίδραση του παππού της Κομνηνού Αμανίτου, λαμπρού μουσικού της Αγιάσου, καθώς επίσης και του πατέρα της Γιάννη, ο οποίος, εκτός από την ιατρική που είχε σπουδάσει, αγάπησε υπερβολικά το Αναγνωστήριο της πατρίδας του κι έδωσε ώθηση στο ερασιτεχνικό θέατρο από τις αρχές του αιώνα. Η ίδια ανέβηκε από νωρίς στη σκηνή και κατόρθωσε να επιβληθεί. Το 1924 πήρε μέρος στην παράσταση του έργου του Δημ. Κορομηλά «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας». Ας σημειωθεί πως στην παράσταση αυτή πήραν μέρος για πρώτη φορά γυναίκες της Αγιάσου. Το 1931 πήρε μέρος στην παράσταση του έργου του Αλέξανδρου Μπισσόν «η Άγνωστος». Κι αργότερα όμως, παρ’ όλο που ήταν εγκατεστημένη στη Θερμή, από όπου καταγόταν η μάνα της, δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για την Αγιάσο. Πάντοτε στην υπηρεσία του τόπου της, πάντοτε πρόθυμη για το καλό και για την πρόοδό του.

Αναμνηστική φωτογραφία των ερασιτεχνισσών από την παράσταση του έργου «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1924). Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Ευστρ. Αγγελή, Μερόπη Παπαγεωργίου, Μύρτα Αμανίτου, Μαριγούλα Γρ. Τζανετή (πίσω), Ηλέκτρα Κολαξιζέλη, Μαρίκα Κοντούλη, Αγγ. Κουρτζή, Έλλη Μιχ. Σκλεπάρη και Έλλη Κοντούλη. (Τη φωτογραφία παραχώρησε η Μαρίκα Κοντούλη-ΤοκμακΙδου)

Αναμνηστική φωτογραφία των ερασιτεχνισσών από την παράσταση του έργου «Ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας» (1924). Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Ευστρ. Αγγελή, Μερόπη Παπαγεωργίου, Μύρτα Αμανίτου, Μαριγούλα Γρ. Τζανετή (πίσω), Ηλέκτρα Κολαξιζέλη, Μαρίκα Κοντούλη, Αγγ. Κουρτζή, Έλλη Μιχ. Σκλεπάρη και Έλλη Κοντούλη.
(Τη φωτογραφία παραχώρησε η Μαρίκα Κοντούλη-ΤοκμακΙδου)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

περιοδικό ΑΓΙΑΣΟΣ, 31/1985

Περιμένουμε τα σχόλιά σας!