Ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΜΑΚΡΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣΜε το παρατσούκλι Ψυρκούδης, που κληρονόμησε από τον πα­τέρα του, τον ήξεραν όλοι. Το επί­θετο του Μακρέλης πολύ λίγοι το ήξεραν.
Ο Ηλίας μεγάλωσε μέσα στα τσουκαλάδικα, όπου δούλευε και ο πατέρας του τσουκαλάς. Η τέχνη του τσουκαλά όμως δεν μπόρεσε να τον τραβήξει.
Στη Μικρά Ασία, όπου υπηρετού­σε τον επέλεξαν για το στρατιωτικό θίασο που συγκρότησαν για την ψυ­χαγωγία των φαντάρων. Εκεί ήρθε σε επαφή με τη σκηνή και πρωτο­γνώρισε το θέατρο. Ύστερα από τη μικρασιατική καταστροφή ήρθε στο χωριό, πλησίασε τους αναγνωστηριακούς και με την πρώτη ευκαιρία ανέβηκε στη σκηνή. Μαζί με άλλους νέους, που οργάνωσαν και δώσανε θεατρικές παραστάσεις για το Ανα­γνωστήριο με τα έργα του Περεσιάδη «Γκόλφω» και «Σκλάβα», πρωτοανέβηκε στη σκηνή και ο Ηλίας. Η τότε Διοίκηση του Αναγνωστηρίου, με πρόεδρο το Μιχάλη Σκλεπάρη, τους απένειμε τον τίτλο του ερα­σιτέχνη (ΠΔΣΑ 198/9.9.1923).
Από το 1923 άρχισε ουσιαστικά το ξεκίνημα του Ηλία στο θέατρο της Αγιάσου, η προσφορά και η δράση του στο Αναγνωστήριο. Πήρε μέρος στην παράσταση των έργων του Περεσιάδη «Εσμέ» και «Σκλάβα». Το 1926 δίδαξε το έργο του Γρηγο­ρίου Ξενόπουλου «Ραχήλ». Για λίγα χρόνια μετοίκησε με την οικογένειά του στη Μυτιλήνη και γύρισε το κα­λοκαίρι του 1931. Το 1954 δίδαξε το έργο του Baudoin Daubigni «Οι δυο λοχίες». Ανταπόκρισή μου δημοσι­εύτηκε στην εφ. «Στέμμα» (12 Μαρ­τίου 1953) με υπογραφή Φιλ. . Το 1965 δίδαξε την πρόζα της οπερέτας του Νικολάου Χατζηαποστόλου «Η καρδιά του πατέρα» και το 1974 την ηθογραφία του Αντώνη Μηνά «Σα δε τιριάζ’ ε σμπιθιριάζ’».
Το 1931, που επανιδρύθηκε ο «Ερασιτεχνικός Όμιλος», πή­ρε μέρος στην παράσταση του έρ­γου του Αλεξάνδρου Μπισσόν «Η άγνωστος». Στην εφημερίδα «Αγιά­σος» της 2ας Αυγούστου 1931 δημοσιεύτηκαν τα σκίτσα των ερασιτε­χνών που πήραν μέρος στην παρά­σταση. Το 1932 στο έργο του Ντεννερύ «Οι δυο ορφανές», που δίδαξε και στο οποίο πήρε μέρος και ο ηθο­ποιός Βασίλης Στρατηγός με τη γυναίκα του Αμαλία (γονείς των ηθοποιών Στεφάνου, Αλέκας και Στέλλας). Η αναμνηστική φωτογρα­φία της παράστασης αυτής δημο­σιεύτηκε στο περιοδικό «Αγιάσος» (1981/7). Ο Βασίλης Στρατηγός μά­λιστα που ήταν ηθοποιός περιωπής, εκτιμώντας το ταλέντο του Ηλία, τον προσέλαβε στο θίασό του και τον πήρε στη Γέρα και στην Αγία Παρασκευή, όπου έδωσε παραστά­σεις. Το 1945, που επανιδρύθηκε για τρίτη φορά (1926, 1931, 1945) ο «Ερασιτεχνικός Όμιλος», με διδα­σκαλία και συμμετοχή του Ηλία έδωσε τα έργα του Σπύρου Μελά «Το χαλασμένο σπίτι», του Δημήτρη Μπόγρη «Το μπουρίνι» κι άλλα, «Το ματωμένο χρήμα», «Αλλού χτυ­πάει το νερό» και «Μονομαχία».
Η προσφορά κι η δράση του Ηλία δεν περιορίστηκε μόνο στο Ανα­γνωστήριο και στον Ερασιτεχνικό Όμιλο. Επεκτάθηκε κι αλλού, σε άλλα σωματεία, οργανώσεις, καθώς και σε σχολεία.
Το 1938 ο «Όλυμπος», με πρό­εδρο τον Τάσο Σαρηγιάννη, που ήταν γραμματέας του Αγρονομείου Αγιάσου, ανάθεσε στον Ηλία τη διδασκαλία θεατρικού έργου. Α­νέβασε και έδωσε με συμμετοχή το έργο του Φραγκίσκου Γκρίλλπαρτσερ «Το στοιχειό του πύργου» και ύστερα το έργο του Σπυρίδωνα Πε­ρεσιάδη «Σκλάβα». Το πρώτο δό­θηκε αργότερα για την Ε.Ο.Ν. Α­γιάσου και της Αγίας Παρασκευής, στην Αγία Παρασκευή. Επίσης δό­θηκε το έργο του Περεσιάδη η «Εσμέ», που παίχτηκε και στον Παπάδο Γέρας. Το 1944, πριν φύγουν οι Γερμανοί, έδωσε το έργο του Σπύρου Μελά «Μια νύχτα, μια ζωή». Το 1952 που επανιδρύθηκε ο «Όλυ­μπος» έδωσε το έργο του Ριχάρδου Φος «Ο ένοχος». Το 1954 το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φον Δημητρά­κης», στο οποίο πήρε μέρος και ο ίδιος. Παρουσιάστηκε επίσης στον Παπάδο Γέρας. Ανταποκρίσεις μου δημοσιεύτηκαν στις εφ. «Στέμμα», 29 Μαΐου 1954, με υπογραφή Πένθιλος, και στην εφ. «Δημοκράτης», 3 Αυγούστου 1954, με υπογραφή Μισκ… Το 1955 το έργο του Βέγγελη «Κρυφή πίστη», που παίχτηκε και στη Μυτιλήνη. Το 1956 το έργο του Δημήτρη Κόκκου «Η λύρα του γερο-Νικόλα» που παίχτηκε και στον Πολιχνίτο. Το 1957 το έργο του Βέγγελη «Χριστίνα Καρδερίνα» και το 1958 το έργο του Πολύβιου Δη­μητρακόπουλου «ο Κουρσάρος».
Όταν έφυγαν οι Γερμανοί, πρό­σφερε τις υπηρεσίες του στην Ε.Π.Ο.Ν. Οργάνωσε, δίδαξε και πή­ρε μέρος στα παρακάτω έργα: Σπυ­ρίδωνα Περεσιάδη «Η σκλάβα», που δόθηκε για τα παιδικά συσσίτια που λειτούργησαν αμέσως. Ο κό­σμος κατέφθασε στον Κήπο με τα καθίσματα στο χέρι. Σε μια ώρα με­ταφέρθηκε ξυλεία, πατώθηκε η χα­βούζα και τακτοποιήθηκε πολύς κό­σμος. Ύστερα δόθηκε παράσταση στο Ίππειος.
Κλείνοντας ο καιρός δεν υπήρχε χώρος για παραστάσεις. Επεξέτειναν το πάλκο της Καφενταρίας που υπήρχε για τη μουσική, στήσανε πρόχειρη σκηνή και παρουσίασαν τα έργα «Φύγαν οι Γερμανοί» και «Οι τρεις απένταροι». Τα Χριστού­γεννα του 1944 στο δεύτερο όροφο του Α’ Δημοτικού Σχολείου, που οι τρεις αίθουσες γίνονται μια, στήθη­κε πρόχειρη σκηνή και παρουσία­σαν τα έργα του Σπύρου Μελά «Το χαλασμένο σπίτι» και του Κώστα Παπαχαραλάμπους – Μάκιστου «Οι τρεις άστεγοι».
Εδώ θα μου επιτραπεί να ανοίξω μια μικρή παρένθεση για την ιστο­ρία. Με τον καλλιτεχνικό και εκπολιτιστικό οργασμό που υπήρχε δη­μιουργήθηκε θέμα καλλιτεχνικής στέγης. Το μόνο οίκημα που προ­σφερόταν ήταν το κτίριο του Στέ­φανου Βρανιάδη, δωρεά του στο Γηροκομείο, δίπλα στον Κήπο της Παναγίας. Διορίστηκε Επιτροπή α­πό τους Σπύρο Σκλεπάρη, Βασίλη Ιακώβου, Παναγιώτη Αλτιπαρμάκη (Πουτκέλ’) καί Παναγιώτη Παπάνη. Με την αυθόρμητη προαιρετι­κή εργασία της Ε.Π.Ο.Ν., τις προ­σφορές του Νοσοκομείου, του Τ.Α.Δ. και των ιδιωτών το κτίριο όπου κούρνιαζαν κουκουβάγιες έγι­νε θέατρο. Το πρώτο και τελευταίο έργο που έδωσε μέσα η Ε.Π.Ο.Ν. ήταν το έργο του Συναδινού «Ο παλιάτσος». Ύστερα το παράλαβε το Γηροκομείο και το νοίκιασε στο Στρατή Τζίνη για κινηματοθέατρο, ο οποίος του έδωσε το όνομα «Όλυμπος». Εδώ αξίζει να μνημονευθεί κι η Προσκοπική Ομάδα που για να δημιουργήσει πόρους, με τη συμπαράσταση του Ηλία, έδωσε το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ο εαυτού­λης μου».
Το 1945 οι τοπικοί παράγοντες της εποχής έθεταν το καθετί υπό διωγμό. Ήταν η εποχή που ακόμα και οι πιο αγαθές προθέσεις παρε­ξηγούνταν. Όλα τα έσκιαζε η φο­βέρα. Διαλύσανε και κλείσανε το Αναγνωστήριο με δικαστική από­φαση και την περιουσία του την παράλαβε η Εκκλησία.
Από το 1949 ως το 1952 που λειτούργησε η Αγροτική Μετα­βατική Οικοκυρική Σχολή Αγιάσου (A.M.Ο.Σ.Α.), με Διευθύντρια τη δεσποινίδα Άννα Σαραβά, οργα­νώθηκαν και παρουσιάστηκαν με πρωτεργάτη τον Ηλία τα παρακάτω θεατρικά έργα: «Μπροστά στο θά­νατο», «Ζηλιάρα γυναίκα», «Ψυχοσάββατο», «Γαμπρός απ’ την Αμέρικα», «Όλα για την πατρίδα». Με το κλείσιμο της Σχολής σταμάτησε και η θεατρική της επίδοση. Τελευταίο παρουσιάστηκε το έργο του Κόκκου «Η λύρα του γερο-Νικόλα». Η εκ­κλησία που είχε παραλάβει την πε­ριουσία του Αναγνωστηρίου, κάθε φορά παραχωρούσε και τα σκηνικά.
Ακόμα ο Ηλίας πρόσφερε τις καλ­λιτεχνικές του υπηρεσίες το 1960 στο τότε Γυμνασιακό Παράρτημα, που ανέβασε στη σκηνή το έργο «Η θυσία του Αβραάμ». Το 1962 στο Γυμνάσιο, που ανέβασε το έργο του Κ. Παπακωνσταντίνου «Ο άσωτος υιός. Το 1966 στο Λύκειο που ανέ­βασε το έργο του Γεωργίου Ρούσου «Μαντώ Μαυρογένους».
Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η προσφορά του Ηλία Μακρέλη που πολλές φορές ψυχαγώγησε και δια­σκέδασε το κοινό της Αγιάσου. Κο­ντά στα ονόματα των ιδρυτών του Ερασιτεχνικού θεάτρου Γιάννη Αμανίτη, Μιχάλη Σκλεπάρη και των συνεργατών και συνεχιστών τους Γρηγόρη Αγγελή ή Φωκιάς, Νικο­λάου Δεμιργκέλη, Μιλτιάδη Σουσαμλή ή Χρόνη, Χριστόφα Χατζηπαναγιώτη, πρέπει να προστεθεί και το όνο­μα του Ηλία Μακρέλη ή Ψυρκούδη…
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΣΚΛΕΠΑΡΗΣ
ΠΗΓΗ: περιοδικό ΑΓΙΑΣΟΣ τ.24

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ 

Περιμένουμε τα σχόλιά σας!